Futbal: Góly Mexičana Peraltu zničili finálové nádeje Brazílie

11.08.2012 Celý región

Londýn 11. augusta (TASR) - Futbalisti Mexika sa stali víťazmi olympijského turnaja v Londýne, keď v sobotu vyhrali nad favorizovanou Brazíliou vo Wembley 2:1. Stredoamerický rival "kánarikov" tak dokonale zničil ich snahu získať vôbec prvé olympijské zlato v histórii. Brazília sa hrdí piatimi titulmi majstrov sveta a vyhrala už všetko ostatné, čo sa dalo, ale zlaté medaily spod piatich olympijských kruhov jej stále v zbierke chýbajú.

Výber trénera Manu Menezesa dostal na kolená dvoma presnými zásahmi Oribe Peralta. Nič im nepomohol ani gól kanoniera Hulka v nadstavenom čase. Pre Mexiko, ktorého trénerom v Londýne je Luis Fernando Tena, je to vôbec prvá medaila z OH, a hneď tá najcennejšia.

Bronzové medaily získali Juhokórejčania, ktorí v zápase o 3. miesto zdolali Japoncov.

finále OH 2012 v Londýne:

Brazília - Mexiko 1:2 (0:1)
Góly: 90.+1 Hulk - 1. a 75. Peralta,
ŽK: Marcelo - Reyes, I. Jimenez, Vidrio
rozhodoval: Clattenburg (Ang.)
86.162 divákov.

zostavy:
Brazília: Gabriel - Rafael (85. Lucas Moura), Alex Sandro (32. Hulk), Juan, Marcelo - Romulo, Oscar, Silva, Sandro (71. Pato) - Neymar, Leandro Damiao
Mexiko: Corona - Chavez, Mier, Salcido, I. Jimenez (81. Vidrio) - Reyes, Herrera, Aquino (57. Ponce), Enriquez - Peralta (85. R. Jimenez), Fabian De la Mora

Mexičania mali vo Wembley úvod ako zo sna. V 30. sekunde ich dostal do vedenia Peralta, ktorý využil obrovskú hrúbku v brazílskej rozohrávke a strelo k pravej žrdi nedal Gabrielovi žiadnu šancu. Podľa FIFA to bol najrýchlejší gól v histórii OH, odkedy sa začali presne zaznamenávať. Zaskočení "kanárici" sa síce snažili s výsledkom niečo urobiť, ale len ťažko sa presadzovali proti oponentovi. Rozpačitý výkon plný nepresností mohol napraviť v 37. minúte v prečíslení Oscar, ale jeho prihrávka do vnútra 16-ky adresáta nenašla. O chvíľu to tvrdou bombou z diaľky skúsil Hulk, Corona len s námahou vyrazil na roh.

V druhom dejstve podávali Mexičania kompaktný výkon a mohli sa dostať do dvojgólového vedenia, keď v 64. minúte zakiksoval Thiago Silva, no Fabian De la Mora trafil len brvno. Potom dalo Mexiko gól, rozhodcovia ho ale výbornému Peraltovi neuznali pre ofsajd. O pár ďalších okamihov podbehol roh brazílsky brankár Gabriel, ale Fabian hlavičkoval tesne nad bránu. Keďže sa 5-násobní majstri sveta, ktorí ešte nikdy olympijské zlato nezískali nepoučili, dostali ďalší tvrdý direkt. V 75. minúte sa muž zápasu Peralta dostal po štandardke do zakončenia a hlavou rozhodol. Mexiko potom umne kontrolovalo hru, ale pripustilo zbytočnú drámu z jeho strany. V 90.+1 minúte zabudla jeho obrana na Hulka, ktorý znížil. A favorit mohol aj vyrovnať, ale Oscar o dve minútky zahodil zblízka hlavou šancu stať sa hrdinom. Najväčšia senzácia turnaja sa tak zrodila na konci, vo finále triumfovali Mexičania.
 

Vyberte región